Kış Aylarında Araba Bakımı: Karlı Havalara Hazırlık İçin 10 İpucu
Kış Aylarında Araba Bakımı hem güvenli sürüş hem de konfor açısından son derece önemlidir. Özellikle kış aylarının son derece sert geçtiği bölgelerde bakım rutinlerinin aksatılmaması gerekir. Böyle durumlarda her araç sahibinin mutlaka Kış Aylarında Araba Bakımı konusunda bazı noktalara dikkat etmesi gerekir.
Soğuk havalarda buzlanma gibi durumlarda aracın yol hakimiyetini kaybetmemesi son derece önemlidir. Bundan dolayı kış hazırlıkları yaparken fren sistemi kontrollerinden lastik değişimine kadar her detay önemlidir.
Sürüş konforu kadar güvenlik için de araç kış bakımı önemlidir. Bu bakım işlemlerini yaparken bazı önlemleri kendiniz alabilirken bazı önlemler konusunda uzman desteğine ihtiyaç duyabilirsiniz. Bunun nedeni de teknik konularda her araç sahibinin yeterli donanıma sahip olmamasıdır.
Kış Aylarında Araba Bakımı Nasıl Yapılmalı?
Soğuk, kar ve buzlanma kış aylarında sürücüleri en çok zorlayan etkenlerin başında gelmektedir. Soğuk havalarda yolda kalmamak ve güvenli seyahat etmek için kış gelmeden yapmanız gereken bazı araç bakım ve kontrolleri bulunuyor gelin bunlara adım adım bakalım.
Lastiklerin Kontrol Edilmesi ve Değişimi
Kış aylarında lastik seçimi son derece önemli noktalar arasında yer alır. Özellikle buzlanmanın çok olduğu ve kar yağışının yoğun olduğu yerlerde mutlaka kış lastikleri kullanmak gerekir. Düşük sıcaklıklarda dahi esnek kalan bu lastiklerin karlı ve buzlu yüzeylerde iyi bir performans gösterdiği söylenebilir. Kış lastiklerinin avantajları hakkında şunlar söylenebilir:
- İyileştirilmiş yol tutuşu vardır. Soğuk havada esnektir ve yol tutuşu güçlüdür.
- Daha kısa fren mesafesine sahiptirler.
- Özel desen tasarımları sayesinde su ve çamur tahliyesi kolaydır.
- Bu lastikler 7 santigrat derecenin atlındaki sıcaklıklarda yaz lastiklerine göre daha yüksek performanslıdırlar.
- Sürüş güvenliği daha iyi düzeydedir. Bu da yön kontrolünü iyi yapabilme imkanı verir.
Bunların yanında kış mevsim koşullarına göre soğuk hava koşullarında daha az aşınma göstermektedir. Bu da lastiklerin ömrünün uzamasını sağlamaktadır. Uzun vadede maliyet tasarrufu sunmaktadır.
Ayrıca özellikle binek araçlarda lastik hava basıncı oldukça önemlidir. Uzun yola çıkmadan önce lastik hava basıncınızı mutlaka kontrol edin. Tekerleklerinizin hava basıncının kaç olması gerektiğini öğrenmek için Araba Lastik Basıncı: Kaç Olmalı, Neden Düşer? başlıklı yazımızı ziyaret edebilirsiniz.
Akünün Kontrol Edilmesi
Kış araç bakımı sırasında akü kontrolü en önemli konular arasında yer alır. Soğuk hava akünün gücünü azaltan bir yapı gösterebilir. Bu da şarj seviyesini daha da azaltır. Böyle durumlarda mutlaka aracın genel durumunu kontrol ettirmek gerekir.
Eğer akünüzün gücü zayıf ise kış gelmeden önce mutlaka yenisi ile değiştirmek büyük bir önem taşımaktadır. Akü uçlarının ve bağlantılarının mutlaka temiz ve sıkı olduğundan emin olmak gerekir. Korozyonu temizlemek için de karbonat ve su karışımı kullanmaya dikkat etmelisiniz.
Antifriz ve Soğutma Sistemi Kontrolü
Antifriz ve soğutma sistemi kontrol edilmeden kış aylarında araç kullanmak riskli durumlar ortaya çıkarabilir. Antifriz özellikle motor donmasının önüne geçmek çok önemli işlevler yerine getirir. Bu sıvının her zaman seviyesinin kontrol edilmesi gerekir.
Eksilme var ise mutlaka tamamlandığından emin olmalısınız. Aynı zamanda soğutma sıvısının donma noktasının da uygun seviyelerde olması en önemli noktalar arasındadır. Soğutma sistemlerinde sızıntılar var ise bu sızıntıların mutlaka giderilmesi gerekir.
Cam Silecekleri ile Cam Suyu Kontrolü
Araç kış bakımı nasıl yapılır sorusuna cam silecekleri bakımından da yanıt vermek gerekir. Cam sileceklerinin kontrol edilmesi ve aşınmış olanlarının değiştirilmesi gerekir. Kış şartlarında sileceklerin sorunsuz çalışması görüşün kusursuz olması açısından son derece önemlidir. Cam suyu haznesini de kış şartlarına uygun şekilde doldurmak gerekir. Sıvı, donmayı önlediği için camların da temiz kalmasını sağlayacaktır.
Isıtma ve Klima Sisteminin Kontrol Edilmesi
Araçları kışa hazırlarken dikkat edilmesi gereken faktörlerden birisi de mutlaka klima ve ısıtma sistemlerinin kontrol edilmesidir. Isıtma sistemlerinin düzgün çalışması son derece önemlidir. Düzgün çalışmayan sistemin mutlaka değiştirilmesi gerekir.
Araç Klima Bakımı Nasıl Yapılır?
Böyle durumlarda araç içerisindeki konforu artırmak ve ön cam buğulanmasını önlemek için ısıtıcı ve defroster sistemine önem verilmelidir. Klima kış aylarında araç içerisindeki hava sıcaklığı için önemlidir. Aynı zamanda araç içerisinde nem birikmesini de önleyecektir.
Fren Sisteminin Kontrol Edilmesi
Araç kış bakımı sırasında fren sisteminin kontrol edilmesi en önemli noktalardan biridir. Fren balataları, diskler ve fren hidroliği gibi önemli alanlar kışa hazır hale getirilmelidir. Çünkü kış aylarında bu alanlar oldukça zorlanabilmektedir. Bundan dolayı tüm fren bileşenlerinin iyi durumda olması gerekir. ABS ve ESP gibi güvenlik sistemlerinin doğru bir şekilde çalıştığından da emin olmak büyük önem taşımaktadır.
Aydınlatma Sistemlerinin Kontrol Edilmesi
Aydınlatma sistemlerinin kontrol edilmesi de üzerinde durulan konular arasında yer alır. Far ve stop lambalarının mutlaka elden geçirilmesi gerekir. Düzgün çalıştığından emin olmak gerekir. Çünkü kış aylarında gündüzler kısadır. Bunun yanında ekstra farların da kontrolü gerekiyor. Yoğun sis olan bölgelerde seyahat edecekseniz sis lambalarının kusursuz çalışması son derece önemlidir.
Kapı Lastikleri ve Kilitlerin Kontrolleri
Araçların soğuk havalarda kapı lastiklerinde donma meydana gelebilir. Bu da kapıların açılmasını daha zor duruma sokabilir. Bu nedenle kış bakımı yaptırırken mutlaka kapı lastiklerine silikon sprey ve tat pudrası gibi ürünlerle yağlayarak yumuşatmanız gerekir. Kilitlerin donmasını önlemek için ise kilit veya antifiriz sprey kullanmanız önerilir. Araç kış bakımı yaparken kapı lastiklerinden kilitlere kadar her detayı göz önünde bulundurmanız gerekir.
Yakıt Ve Motor Yağını Kontrol Etmek
Araç kış bakımı yaparken dikkat edilmesi gerekenler içerisinde yakıt ve motor yağı en önemli aşamalardan biridir. Yakıt konusunda depoyu mümkün olduğu kadar dolu tutmaya özen göstermelisiniz.
Bu şekilde yakıt hattının donmasını engelleyebilirsiniz. Aynı zamanda kış aylarında daha ince motor yağı kullanmaya özen göstermelisiniz. Bu konuda aracınızın kullanım kılavuzunu dikkate alabilirsiniz. Üretici firmalar üretmiş oldukları araçlarda hangi yağların daha uygun olduğunu detaylı olarak belirtir.
Acil Durum Kiti Hazırlama
Kış aylarında uzun yola çıkarken ya da şehir içinde araç kullanırken başınıza ne tür bir durum geleceğini bilemeyebilirsiniz. Böyle durumlarda yanınızda mutlaka bir acil durum kiti bulundurmalısınız.
Bu kit içerisinde buz kazıyıcı, kedi mumu, tuz ve el feneri gibi ürünler bulunmalıdır. Aynı zamanda eldiven ve ilk yardım çantası gibi ürünlerinde bulunduğundan emin olmanız oldukça önemlidir. Bunlara ek olarak kış aylarında araç yüzeyine yapışan tüm toz ve kirler için cilalama işlemi yaptırabilirsiniz. Koruyucu kaplama yaptırarak boyayı kış aylarının sert koşullarından koruyabilirsiniz.