Araç Boya Koruması İçin 10 Altın Kural

Araç Boya Koruması özellikle aracınızın daha estetik görünmesi açısından oldukça önemli konulardan biridir. Araç kaportası üzerinde bulunan boyalar zamanla bozulabilir ve deformasyona uğrayabilir.

Böyle durumlarda aracınızın eski ve kötü bir görünümü kavuşmasına neden olur. Böyle durumlarda araç boyasını uzun yıllar korumak isteyebilirsiniz. Hem daha estetik bir şekilde görünmesi hem de aracınızın satmak istediğinde değerini kaybetmemesi için araç boyasının korunması son derece önemlidir.

Böyle durumlarda alabileceğiniz birtakım önlemler vardır. Bu önlemler sayesinde aradan yıllar geçse dahi aracınızın boyası konusunda herhangi bir sorunla karşılaşmazsınız. İlk günkü gibi yeni ve parlak bir şekilde görünümünü korumaya devam eder.

Araç Boya Korumasının 10 Etkili Yolu

Yeni sıfır aldığınız o parlak, göz kamaştırıcı boya… Zamanla solan, matlaşan ve çizilen bir görüntüye dönüşmesini kim ister ki? Aracınızın ilk günkü gibi kalması için sadece düzenli yıkamak yeterli değil. Boya koruması, aracınızın ömrünü uzatırken, değerini de korumanın en etkili yollarından biri.

Bu yazımızda, aracınızın boyasını dış etkenlere karşı koruyacak ve uzun yıllar ilk günkü gibi parlamasını sağlayacak 10 altın kuralı sizler için derledik. Hazırsanız, aracınızın en iyi dostu olacak bu yöntemlere birlikte göz atalım!

Düzenli Olarak Yıkamak

Boya Koruması Araç Yıkama
Araç Boya Koruması – Araç Yıkama

Aracınız sık sık çevresel ve iklimsel faktörler karşısında kirlenebilir. Kir ve kirleticileri sürekli olarak temizlemek aracın boyasının deformasyona uğramaması için önemlidir. Aynı zamanda kuş pislikleri yağmur ve çamur etkileri aracınızın dış görünümünü oldukça kötü bir duruma sokabilir.

Böyle durumlarda araç boyası zarar görebilir. Bunların etkilerini ortadan kaldırabilmek için kurumadan temizlenmesi oldukça önemlidir. Ancak aracınızın boyasını koruyabilmek için temizlik yaparken doğru malzemeler ve solüsyonlar kullandığınızdan emin olmalısınız. Aracınızı yıkarken şu noktalara dikkat etmelisiniz:

  • Gölge ve serin yerde yıkamaya özen gösterin
  • Oto şampuanı gibi doğru malzemeler kullanın.
  • Yumuşak fırça ve sünger kullanmaya özen gösterin.
  • Aracı önceden durulayarak kirleri önceden temizleyin ve boyada çizik oluşmasını engelleyin.
  • Üstten alta temizlik uygulaması gerçekleştirin.
  • Farklı su kovaları ile temizlik yapın.
  • Tekerlek ve jant temizliğini ayrı yapın.
  • Bol su ile durulama yapmaya önem verin.
  • Boya kurutma için mikrofiber havlu kullanmaya dikkat edin. Hava kurumasına bırakmamak su izlerinin kalmaması için önemlidir.

Bunların yanında kurulamayı üstten alta doğru çizik oluşturmadan yapmalısınız. Pencere ve ayna temizliğine önem vermelisiniz. Camların lekesiz olmasına dikkat etmeli ve ekstra cila kullanarak boyanın parlaklığını korumasını sağlamalısınız.

Araç Boya Cilası Kullanın

Boya Koruması Pasta Cila
Araç Boya Koruması – Pasta Cila

En önemli bakım işlemlerinden bir diğeri ise cila uygulaması yapmaktır. Aracınızı yıkadıktan sonra mutlaka boyanın yüzeyine cila uygulayarak parlaklığını ve korunmasını sağlamanız gerekir. Cila boyanın üzerinde bir koruyucu katman meydana getirir.

Böylelikle toz ve kirler kolay kolay yapışmaz ve daha uzun sürede kirlenmesini sağlar. Ancak cilanın düzenli olarak yenilenmesi gerekir. Boya yüzeyinin parlak kalması için bu işlemi birkaç defa yapabilirsiniz.

Boyayı Koruyan Kaplamalar Kullanmalısınız

Boya Koruması PPF Kaplama
Otomobil Boya Koruması – PPF Kaplama

Özellikle sıfır araç alan kişiler araç boya koruması için mutlaka kaplama kullanmalıdırlar. Seramik kaplama kullanmak boyanın uzun ömürlü olmasındaki en önemli çözümlerden biridir. Bu kaplama boyamanın üzerine ince bir tabaka halinde serilir.

Bu şekilde hem güneş ışınlarından hem de su ve kir lekelerinden daha kolay bir şekilde korunabilir. Boyayı koruyan spreyler de kullanabilirsiniz. Piyasada bu spreyleri kolaylıkla bulabilirsiniz. Cilalama işlemini destekleyerek bu spreyler yardımıyla aracınızın boyasını koruma altına alabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Araba Lastik Basıncı: Kaç Olmalı, Neden Düşer?

Aracınızı Her Zaman Gölgede Park Edin

Boya Koruması Gölgeye Park Etmek
Araç Boya Koruması – Gölgeye Park Etmek

Güneş ışınları araç boyasının en büyük düşmanlarından biridir. Böylelikle aracınızın boyasının uzun süreli olması için mutlaka gölgeye park edilmesi gerekir. Özellikle güneşin etkilerinin çok yoğun olduğu yerlerde gölgeye araç park etmek son derece önemlidir.

Güneş etkileri yalnızca aracınızın boyasını değil aynı zamanda camlardan içeriye girerek koltuk kılıflarınızın rengini de soldurabilir. Aracınızın kapalı ve gölgelik alanlarda park edilmesi boya koruması açısından önemli bir faktördür.

Koruyucu Araç Örtüsü Kullanmak

Boya Koruması Araç Örtüsü
Araç Boya Koruması – Araç Örtüsü

Koruyucu araç örtüleri özellikle araçların boya koruması açısından son derece önemli konulardan biridir. Uzun süre park halinde kalacak olan araçlar için bu örtüleri kullanmaya dikkat etmelisiniz. Böylelikle tozdan kirden ve kuş pisliklerinden uzak tutabilirsiniz.

Su geçirmez ve nefes alabilir örtüler kullanmaya dikkat etmelisiniz. Böylelikle su geçirmediği için kış aylarında yağmurun olumsuz etkilerinden sığınabilir. Aynı zamanda nefes alabilir örtüler kullanmak aracın terleme yapmasının da önüne geçer.

Kuş Pisliği ve Araç Reçinesine Bekletmeyin

Boya Koruması Kuş Pisliği
Araç Boya Koruması – Kuş Pisliği

Araç boyasına en fazla zararı veren her zaman için kuş pisliği ve reçine lekeleridir. Böyle durumlarda mutlaka hızlı müdahale önem taşır. Bunun için kazıma yapmak son derece risklidir. Bu şekilde aracınızı çizebilirsiniz. Kuş pisliği ve reçine izlerine kurumadan temizlemeniz gerekir. Aynı zamanda bunun için özel temizlik ürünleri kullanmanız oldukça önem taşır.

Yol Tuzlarından ve Kimyasallardan Kaçınmak

Boya Koruması Yol Tuzlama
Araba Boya Koruması – Yol Tuzlama

En önemli bakım işlemlerinden birisi kış aylarında kullanılan yol tuzlarından aracınızın boyasını sakınmaktır. Kar ve buzlar çözüldüğünde aracınızı yıkayarak bu tuz kalıntılarını temizlemeniz gerekir. Bununla birlikte kimyasal kullanırken de uygun solüsyonlar kullanmaya dikkat etmeniz gerekir.

Düzenli Olarak Boya Bakımı Yaptırmalısınız

Boya Koruması Boya Bakımı
Araç Boya Koruması – Boya Bakımı

Araç boya koruma yollarından birisi ise düzenli bakımdır. Nasıl ki her sene araç bakımı yaptırıyorsanız boyası içinde yıllık bakım yaptırmanız gerekir. Profesyonel boya koruma işlemleri yaptırarak aracınızın daha uzun süre boyasını korumasını sağlayabilirsiniz. Çizdikleri ve küçük hasarları profesyonellerin yardımıyla giderebilirsiniz.

Yüksek Kaliteli Oto Şampuanlar Kullanmak

Boya Koruması Oto Şampuan
Oto Boya Koruması – Oto Şampuan

Aracınızı yıkarken veya yıkatırken oto şampuan kullanımına dikkat etmeniz gerekir. Böyle durumlarda yüksek kalitede ürünler kullanmaya dikkat etmelisiniz. Aracınızın yıkama sırasında kullanılan şampuanların kalitesi ne kadar yüksekse boyanın korunması da o kadar iyi olur. Zararlı kimyasallardan kaçınmalısınız. Ev temizlik ürünleri ve agresif kimyalar boyanın aşınma yapmasına neden olur.

Düzenli Yıllık Boya Kontrolü Yaptırmak

Boya Koruması Boya Kontrolü
Araç Boya Koruması – Boya Kontrolü

Aracınızın düzenli olarak yıllık boya kontrolünü yaptırmanız gerekir. En az yılda bir kez bu bakımın yaptırılması son derece önemlidir. Ancak bunun için profesyonel bir boyacı ile çalışmalısınız. Uzmanına göstererek boyanın genel durumu hakkında bilgi edinmeli ve gerekli müdahalelerin yapılmasını sağlamalısınız.

Emre Alkaç

Ben Emre Alkaç, İstanbul Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği mezunuyum. Otodestek.net'te, edindiğim teknik bilgileri ve pratik çözümleri sizlerle paylaşıyorum. Araçlarınızın performansını artırmak ve sorunları hızlıca çözmek için buradayım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu