Araba Kalkarken Neden Titreme Yapar?
Araba Kalkarken Neden Titreme Yapar? sorunu birçok araç sahibini rahatsız eden durumlardan biridir. Otomobiller her gün hayatı kolaylaştıran ve bir yerden başka bir yere ulaşmanıza yardımcı olan önemli ulaşım araçlarıdır.
Ancak her ne kadar hayatı kolaylaştırsa da otomobiller de zaman zaman ortaya çıkardığı arızalar nedeniyle birtakım sorunlara neden olabilir. Bunlardan birisi de hem kalkarken hem de hareket halindeyken titreme yapabiliyor olmasıdır.
Otomobillerde kullanılan vites seçenekleri ikiye ayrılır. Bunlardan birisi otomatik bir diğeri de manuel viteslerdir. Otomatik vitesli araçlarda vites araç tarafından yol durumuna göre araç tarafından değiştirilmektedir.
Manuel şanzımanlarda ise vites sürücü tarafından değiştirilmektedir. Kalkış yaparken otomatik araçlarda sürücünün ayağını frenden çekmesi yeterli olur.
Ancak manuel araçlarda kavrama noktasına ulaşmak gerekir. Kavrama işlemi debriyaj sisteminde baskı balata ile gerçekleştirilmektedir.
Bu şekilde araç harekete geçmektedir. Araçlar zamanla kullanıldıkça deformasyona uğrar. Parçalar aşınır ve işlevini de yitirmeye başlar.
Bu aşınmalara maruz kalanlardan birisi de vites sistemidir. Kalkış yaparken aracın titremesi de bu araçlarda bir problem olduğunu anlamanızı sağlar.
Araba Kalkarken Neden Titreme Yapar?
Otomobillerde zaman zaman kalkış yaparken araçlarda titreme meydana gelir. Bu titremenin de birden fazla sebebi olabilmektedir.
Araba Kalkarken Neden Titreme Yapar? sorusunun yanıtını farklı açılardan vermek mümkündür. Bu nedenleri ise şu şekilde saymak gerekir:
- Debriyaj seti içerisinde bulunan bataryalar arızalandığında aracın kalkarken titremesine neden olur. Bu parçanın erken arıza yapması ise genellikle kullanıcıdan kaynaklanır. Birçok sürücü araçlarını kullanırken ayaklarını debriyaj pedalı üzerinde tutar. Bu da uygulanan kuvvet nedeniyle bir aşınma meydana getirir.
- Bir diğer neden ise ateşleme sisteminden kaynaklı olabilir. Kalkışlarda titremeye neden olabilecek durumlar vardır. Motor teklemeli olarak çalıştığı taktirde verimini düşürür. Harcanan yakıtı hareket enerjisine tam olarak çevirme gerçekleşmez. Bu da hem gücün hem de verimin azalmasına neden olur. Bunun neticesinde titreme oluşur.
- Motor takozlarının aşınması da bu soruna neden olabilir. Zamanla motor kulakları olarak da bilinen takozlar aşınabilir ya da kırılabilir. Bu da motorun hareket etmesine neden olur. Kalkış sırasında titreme olarak kendini hissettirir.
- AKS veya şaft kaynaklı problem de olabilir. Bükülme ya da denge bozukluğu gibi durumlar aracın kalkışı sırasında titreme meydana getirir.
- Düzgün bir şekilde dengelenmemiş olan lastikler ya da eğilmiş jantlar titremenin önemli nedenlerindendir. Lastiklerin havasının düşük olması da bu soruna neden olabilir.
- Ateşleme sistemi ya da yakıt enjeksiyon sistemiyle ilgili problemler motorun düzgün çalışmasının önündeki önemli engellerdir.
Bunların yanında şanzımandan kaynaklı olarak ortaya çıkan problemler de otomatik vitesli araçlarda kalkış sırasında titreme meydana getirmektedir. Fren kaliplerinin sıkışması, egzoz sistemi problemleri, yakıt sisteminden kaynaklı sorunlar da bu problemlere neden olabilir. Düşük motor devirleri de yine aracın zorlanmasına ve titremesine sebebiyet verebilir. Bu da daha çok yanlış vites seçiminden kaynaklanabilir.
İlginizi Çekebilir: https://www.otodestek.net/vites-gecislerinde-tekleme/
Araç Kalkarken Titreme Sorunu Nasıl Çözülür?
Araba Kalkarken Neden Titreme Yapar? Sorusunun cevabı birçok nedenden kaynaklanabileceği gibi çözülmesi de zor bir sorun değildir. Gerçek nedenleri bilindiği taktirde bu problemi çözmek için birtakım çözüm yollarına başvurulabilir.
Birkaç farklı nedeni olduğu için çözüm yolları da çeşitlilik göstermektedir. Araba Kalkarken Neden Titreme Yapar? çözümü için ise şunları söylemek mümkün olur:
- Debriyaj Aşınmasından Kaynaklı Titreme: Araç kalkarken debriyaj aşınmasından kaynaklı olarak ortaya çıkıyor ise debriyaj setinin değiştirilmesi gerekir. Eğer debriyajda bir kayma meydana gelmiş ise bu durumda bileşenler aşınmış olabilir. Yine böyle bir durumda değişim yapılması gerekir. Debriyaj pedalı ayarlarını kontrol ederek daha uygun bir şekilde ayarlanmasını sağlamak mümkün olur.
- Motor Takozları Aşınmasından Kaynaklı Titreme: Motor takozlarının aşınması neticesinde de titreme meydana gelebilir. Hatta bu parça kırılmış da olabilir. Bu parçaların mutlaka yenileri ile değiştirilmeleri gerekir. Takozlar sağlamsa motor sabit durur ve titreme meydana gelmez.
- Şaft ya da Aks Kaynaklı Titreme: Akslarda ya da şaftta meydana gelen aşınma durumunda sorun olabilir. Böyle durumlarda yine parça değişimi gereken bir durum söz konusu olur.
- Jant ya da Lastik Kaynaklı Titreme: Araç kalkarken lastik ya da jant kaynaklı olarak sorun ortaya çıkabilir. Böyle durumlarda lastiklerin diş derinliklerinin kontrol edilmesi gerekir. Lastik basınçlarının doğru olması bu aşamada son derece önemlidir.
- Motor Düzensiz Çalışması Kaynaklı Titreme: Motorun düzensiz bir şekilde çalışması titreme sorunlarının başında gelir. Buji ve kabloların durumu mutlaka gözden geçirilmelidir. Gerekiyor ise değiştirilmesi önemlidir. Yakıt enjeksiyonu sisteminin temizlenmesi önem taşır. Gereken durumlarda ise onarılmalıdır.
- Şanzıman Problemi Kaynaklı Titreme: Şanzıman yağının seviyesi ve durumu her zaman kontrol altında tutulmalıdır. Bu yağın eksik olması veya kirlilik derecesinin yüksek olması titremeye neden olabilir. Genel bir bakım ile sorun giderilebilir.
- Fren Kaliperinin Sıkışması Kaynaklı Titreme: Fren kaliperinin sıkışması sorunlardan biridir. Bu aparatların mutlaka düzenli olarak kontrol edilmesi gerekir. Sıkışma olup olmadığına bakılmalıdır. Eğer sıkışma var ise böyle bir durumda kaliperlerinin temizlenmesine ve yenilenmesine dikkat edilmelidir. Fren sistemi genel olarak kontrol edildiğinde sorun giderilebilir.
- Egzoz Sisteminden Kaynaklı Titreme: Egzoz sisteminden kaynaklı bir titreme de olabilir. Böyle durumda bu alanda bir sızıntı ya da hasar olup olmadığına bakmak gerekir. Gerekiyorsa bakım ya da tamirden geçirilmelidir.
- Yakıt Sistemi Problemleri: Yakıt sistemi problemleri de bu aşamada önemli nedenlerdendir. Yakıt filtresi tıkanırsa aracın titremesi oldukça normaldir. Böyle durumlarda filtre ve enjektörlerin temizlenmesi gerekir. Hatta yakıt pompası ve yakıt hattını tümden kontrolden geçirmek gerekir. Bunların yanında düşük motor devri nedeniyle de titreme olabilir.