Antifriz Eksilmesi: Belirtileri, Nedenleri ve Nasıl Önlenir?

Antifriz Eksilmesi, araçların soğutma sistemlerinde bulunan antifriz sıvısının normalden daha az bir seviyeye inmesidir. Motorun soğuması ve aşırı derecede ısınmasını önlemek amacı ile antifriz kullanılması son derece önemlidir.

Aynı zamanda bu sıvı kış aylarında soğutma sisteminin de donmasını önleyerek araçların daha rahat bir şekilde çalışmasına imkan tanır. Antifriz eksilmesi de çok sık rastlanan bir durum değildir. Ancak belirli nedenlere dayalı olarak bu sıvının eksilmesi söz konusu olabilir.

Zaman içerisinde meydana gelen birtakım kazalar ve aşınmalar nedeniyle sıvı eksilir. Bu da birtakım belirtiler ortaya çıkararak gerekli müdahale yapılmasını gerekli hale getirir. Sıvının eksilmesi sızıntı olduğunu düşündürse de farklı arızalar nedeniyle de azalmalar meydana gelebilmektedir.

Antifriz Eksilmesinin Nedenleri Nelerdir?

Antifriz Eksilmesinin Nedenleri Nelerdir
Antifriz Eksilmesinin Nedenleri Nelerdir?

Antifriz eksilmesi araçların soğutma ve ısıtma sistemlerinin iyi çalışmamasına neden olabilecek bir durumdur. Bu sıvının normal seviyenin altında olması motorun hem soğumasına hem de ısınmasına engel olan durumlar yaratır. Bundan dolayı düzenli olarak kontrol edilmesi büyük sorunların önlenmesinde etkilidir. Antifriz eksilmesinin nedenleri arasında şunları saymak gerekir:

  • En önemli nedenlerin başında sızıntı gelir. Soğutma sisteminde, radyatör ya da hortumlarda sızıntı olabilir. Bunun yanında su pompasında da sızıntı meydana gelebilir. Bu da Antifriz eksilmesinde etkilidir.
  • Bir diğer neden radyatör kapağı arızasıdır. Bu kapak arızalanmış, çatlamış ya da delinmiş olabilir. Bu da sızıntı nedenlerindendir.
  • Antifriz eksilmesi nedenleri arasında su pompası arızası da bulunur. Bu pompada yaşanan arızalar motorun düzgün bir şekilde soğutulmamasına neden olur.
  • Buharlaşma önemli nedenlerdendir. Yüksek hava sıcaklıklarında bu sıvı buharlaşabilir. Modern soğutma sistemlerinde bu durum en az düzeydedir.
  • Radyatörde birtakım tıkanıklıklar meydana gelebilir. Bunlar da antifrizin dolaşımına engel olabilir. Böyle durumlarda da sıvı kaybı ortaya çıkabilir.

Birçok araçta görülebilecek ve son derece normal karşılanan durumlar arasında yer almaktadır. Antifriz eksilmesinin nedenleri kadar belirtileri de önemlidir. Böyle durumlarda büyük arızalar meydana gelmeden daha kolay önlem alınabilir.

Enjektör Arızası: Belirtileri ve Çözüm Yöntemleri

Antifriz Eksilmesinin Belirtileri Nelerdir?

Antifriz eksilmesi araçlarda birtakım belirtiler ortaya çıkarır. Bu belirtiler görüldüğünde mutlaka alanında uzman birine danışmak gerekir. Antifriz eksilmesinin belirtileri hakkında ise şunlardan bahsetmek mümkün olur:

  • Motorda aşırı ısınma meydana gelir. Motor sıcaklığı normalden daha yüksek olur. Bu da antifriz sıvısının seviyesinin az olmasına işaret eder.
  • Soğutma sıvısı uyarı lambası bu arızayı anlamanıza yardımcı olur. Motor soğutma sıvısı seviyesinin düşük olduğunu gösteren bir uyarı lambası ile anlamanız mümkündür.
  • Bu sıvının eksik olması motorun düzensiz çalışması görülebilir. Kısacası motor çalışmasını olumsuz etkileyecek faktörlerden biridir.
  • Eğer antifriz sızıntısı bulunuyor ise kaput altında tatlımsı bir koku olabilir.
  • Aracın alt kısımlarında mavi, kırmızı ve yeşil renklerde sıvı lekeleri var ise bu antifriz sızıntısına işaret etmektedir.

Bu belirtiler görülmesi halinde mutlaka alanında uzman olan bir araç ustasına aracınızı göstermeniz gerekir. Arızadan kaynaklı olarak sıvı eksiliyor ise arızanın giderilmesi ve sıvının eksik olan kısmının tamamlanması gerekir.

Antifriz Eksilmesi Nasıl Önlenir?

Antifriz Eksilmesi Nasıl Önlenir
Antifriz Eksilmesi Nasıl Önlenir?

Antifriz eksilmesinin önüne geçmek mümkün olur. Böyle durumlarda aracın soğutma sistemini ve motor kısmının sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlamak için birtakım önlemler alınabilir. Antifriz eksilmesinin önüne nasıl geçilebilir? Sorusuna birçok açıdan yanıt vermek mümkündür.

En önemli önlem ise düzenli bakım yaptırmaktır. Soğutma sistemini ve antifriz seviyesini düzenli olarak kontrol ettirmek bu sıvıdan kaynaklı olarak ortaya çıkabilecek sorunların da önüne geçilmesinde etkili olur. Aynı zamanda sıvı eksilmesinin de erken bir şekilde tespit edilmesinde etkilidir.

Radyatör kapağını kontrol etmek bu süreçte önemlidir. Soğutma sisteminin basınç altında çalışmasında en etkili olan aparat radyatör kapağıdır. Arızalı ya da eskimiş bir kapak bu sıvının buharlaşmasına neden olur.

Aynı zamanda sıvının sızması durumu da söz konusu olabilir. Kapağın sağlam olduğundan da emin olmak gerekir. Böyle durumlarda değişim önemlidir. Antifriz eksilmesine engel olacak durumlar arasında hortum ve bağlantıların denetlenmesi de bulunur.

Soğutma sisteminde hortumlar zaman içerisinde yıpranma gösterebilir. Aynı zamanda çatlama yapabilir ya da gevşeme olabilir. Böyle durumlarda antifriz sızıntısı meydana gelebilir. Bu bağlantıları düzenli olarak kontrol etmek gerekir.

Su pompası kontrollerini de dikkate almak gerekir. Antifriz motor içerisinde su pompası sayesinde dolaşım yapar. Bu pompada bir arıza olursa antifrizde sıvı kaybı oluşabilir. Bunların yanında radyatörde sürekli olarak tortu birikmesi de sistemin düzgün çalışmamasına neden olabilir.

Böyle durumlarda radyatörün periyodik olarak temizlenmesi gerekir. Antifriz kaybının da doğru oranda hazırlanması gerekir. Su ile doğru oranda karıştırılmaması sorun olabilmektedir. Bunlara ek olarak sızıntıları hemen onarmanız önemlidir. Sızıntı tespit edilmesi halinde hemen tamir işlemi yapılması gerekir.

Motor Suyu Eksildiğinde Antifriz mi Su mu Koyulur?, Antifriz Tavsiyesi, Antifriz Seviyesi Ne Kadar?

Antifriz Azalırsa Ne Olur?

Antifriz azalırsa ne olur sorusu da bilinçli araç kullanmak açısından önemli noktalar arasında yer alır. Motorun aşırı ısınması genellikle bu sorun neticesinde ortaya çıkar. Antifriz seviyesinin düşük olması motorun yeterince soğumamasına, aşırı derecede ısınmasına neden olabilir. Bu da motor silindir kapağı gibi aparatların arızalanmasına neden olabilir.

Motor donması da önemli noktalardan biridir. Soğuk havalarda antifriz seviyesi düşmüş ise soğutma sıvısı donabilmektedir. Bu durum da radyatör motor blokları gibi bileşenlerde çatlama meydana getirebilmektedir.

Antifriz azalması durumunda hem radyatör hem de su pompalarında arızalar meydana gelebilir. Motor parçalarında korozyon olması, soğutma sıvısı sirkülasyonunun bozulması gibi durumlar yine bu sorun sonrasında meydana gelebilmektedir.

Isınan motor araçlarda ani durmalara ve arızalara da neden olabilir. Bunların yanında antifriz azalması uzun süre fark edilmez ise motor ve soğutma sistemlerinde çok ciddi arızalar meydana getirebilmektedir.

Emre Alkaç

Ben Emre Alkaç, İstanbul Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği mezunuyum. Otodestek.net'te, edindiğim teknik bilgileri ve pratik çözümleri sizlerle paylaşıyorum. Araçlarınızın performansını artırmak ve sorunları hızlıca çözmek için buradayım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu