Motor Yağ Yakması: Nasıl Anlaşılır ve Önlenir?
Motor yağ yakması motor mekaniğini yakından ilgilendiren bir konudur. Motor yağı, araçlarda bulunan motor sisteminin sorunsuz çalışmasında son derece önemli etkilere sahiptir. Aracın hareketli parçalarının aşınmadan çalışabilmesi için motor yağının yeterli seviyede olması gerekir.
Motor yağı bu parçalar üzerinde ince bir tabaka meydana getirir. Bu da parçaların sürtünmesine engel olur. Ancak yağ yeterli seviyede olmadığında parçalar birbirine sürtünür ve aşınma yapar. Bu yağ aynı zamanda parçaların daha iyi düzeyde hareket etmesine de yardımcı olmaktadır.
Araçlarda kullanılan motor yağları zamanla eskimeye başlar. Böyle durumlarda iç kısmının da birtakım partiküller ile dolmasına neden olur. Bu da yağın homojenliğini kaybetmesine neden olur. Motor yağı eskidiğinde ve homojenliğini yitirmesi de birtakım sorunlar meydana getirir.
Motorun Yağ Yakmasının Nedenleri Neler?
Motor yağ yakmasına neden olabilecek birçok önemli faktörden bahsetmek mümkün olabilir. Ancak sebep genel olarak mekanik sorunlardan kaynaklı denilebilir. Düzenli bakım ve kontrol sayesinde motor yağ yakması gibi sorunların önüne kolaylıkla geçilebilir.
Bununla birlikte motorun yağ yakmasının nedenleri arasında şunları saymak mümkün olur:
- Motor pistonlarının uç kısımlarında sekman isminde aparatlar bulunur. Bunlar zamanla gevşeme yapabilir. Bu da yağın pistonların üstüne çıkmasına neden olur. Böylelikle motorda hem yakıt hem de havanın karışımı ile birlikte yağ yakımı meydana gelir
- Bir diğer önemli neden zarar gören subaplardır. Emme subapları ve yanında bulunan parçalar arızalandığında veya aşındığında içerisinde bulunan yağ yanma odasına gider. Bu da motorun yağ yakmasına neden olur.
- Motor yağının eksik olması da önemli nedenlerden biridir. Böyle durumlarda sürekli olarak motor yağını kontrol etmeniz gerekir. Periyodik bakımlarda da motor yağı kontrolü en önemli işlemlerden biridir.
Bu nedenler dikkate alındığında motor yağ yakma sorunları da daha kolay bir şekilde çözülebilir. Özellikle eksik olan motor yağının üzeri tamamlanabilir ve sorunun önüne geçilebilir. Ancak mekanik kaynaklı bir sorunsa parça değişimi gerekebilir.
Motor Yağ Yakması Nasıl Anlaşılır?
Araçların motorlarında birçok önemli sorun meydana gelebilir. Bu sorunlar hem sürücü hem de yolcular için bir takım yol riskleri anlamına gelir. Böyle durumlarda olası riskleri bilmek önceden önlem almak açısından son derece önemlidir. Motor yağ yaktığı nasıl anlaşılır sorusuna ise şu maddelerle yanıt vermek mümkün olur:
- Egzoz dumanının rengi mavi ise motor yağ yakıyor anlamına gelir. Egzoz dumanının renk değiştirmesi motor yağının yandığı anlamına gelir. Özellikle ilk çalıştırıldığında ya da gaz pedaline basıldığında bu daha belirgin görülebilir.
- Bir diğer önemli sebep ise yağ seviyesinin düzenli olarak kontrol edilmesidir. Eğer motor yağı sık sık azalıyorsa ya da tamamlanması gerekiyorsa motorun yağ yaktığının göstergesi olarak kabul edilebilir.
- Motor çekişinin gücünde azalma meydana gelmesi de bu sorunun önemli nedenlerinden biridir. Motorun verimini düşürebilir. Bu da aracın performansının düşmesi anlamına gelir. Eğer motor gücünde bir azalma varsa hızlanma sırasında da hissedilebilir.
- Egzoz borusunun iç kısmında yağlı kalıntılar fark ediliyorsa bu yine motorun yağ yaktığı anlamına gelebilir.
- Bir diğer belirti ise bujilerde yağ birikmesidir. Motorun içindeki yanma odasına giden yağlar kirlenebilir. Bu da bujilerin uç kısımlarında siyah yağlı kalıntılar oluşturur. Böylelikle motor yağ yaktığını anlayabilirsiniz.
- Anormal derecede yağ tüketimi varsa yine aracınızın motor yağı yaktığını düşünebilirsiniz. Sık sık eksiliyorsa ve tamamlanması gerekiyorsa bu durumu daha dikkatli bir şekilde kontrol etmelisiniz.
Bunların yanında aynı zamanda yağ yakma sebebiyle motor arıza lambası uyarı verir. Bu uyarıyı aldığınız takdirde mutlaka bir araç ustasına göstermeniz gerekir.
Egzozdan Beyaz Duman ve Yağ Kokusu Gelmesi Neden Olur?
Motor Yağ Yakması Nasıl Önlenir?
Motor yağ yakmasını önlemek için alınabilecek önlemler birbirinden farklılık göstermektedir. Araç sahipleri bu önlemleri aldığı takdirde araçlarında motor yağı yakma gibi bir sorunla karşılaşmazlar. Öncelikle bu süreçte düzenli yağ değişimi ve bakımı yapılması gerekir. Yağ filtresi de düzenli olarak değiştirilmelidir. Kaliteli motor yağı kullanmak bu aşamada son derece önemlidir. Özellikle aracınızın üreticileri tarafından önerilen motor yağlarını kullanmaya dikkat etmeniz gerekir.
Bir diğer önemli faktör ise motor contalarının ve segmanlarının sürekli olarak kontrol edilmesidir. Bu aparatlar zamanla aşınabilir ve yıpranabilir. Bu da yağın yanma odasına sızması gibi bir durum ortaya çıkarabilir. Bu nedenle sürekli olarak bu aparatların düzenli kontrolden geçirilmesi gerekir. Silindir ve piston bakımını aksatmamak bu süreçte en önemli konulardan biridir. Bu motor parçalarında aşınma meydana gelmesi yağın sızmasına yol açabilir.
Bunları ek olarak aşırı motor ısınmasından kaçınmak gerekir. Aynı zamanda yakıt ve hava filtresinin düzenli olarak değiştirilmesi önemlidir. Çünkü tıkanmış filtreler motorun verimsiz çalışmasına ve aşınmasına sebebiyet verebilir. Böylelikle yağ yakma gibi sorunlarda ortaya çıkabilir. Aynı zamanda motorun aşırı derecede yüklenmesinden de kaçınmak gerekir. Hızlı ve yüksek devirde uzun sürede kullanmak motorun yağ yakmasına neden olabilir.
Motor Yağ Yakıyorsa Ne Olur?
Motor yağ yakmasının sonuçları arasında birçok durum söz konusudur. Motorun performansını doğrudan etkileyen bir problem olduğu söylenebilir. Yağ yakan bir motor genel olarak veriminin de düşmesine neden olur. Aracın çekiş gücünde azalma meydana gelmesi hızlanma problemi de oluşturabilir. Motorun zayıf çalışmasına sebebiyet verebilir.
Yağ yanması egzoz gazlarının artmasına ve daha zararlı emisyonların çevreye yayılmasına neden olabilir. Bu da çevre bilincini olumsuz etkiler. Yanma odasına giren yağ bir süre sonra birikir ve buji uçlarının tıkanmasına neden olur. Bundan dolayı bujilerde meydana gelen sorunlar ateşleme problemlerini meydana getirir. Yağ seviyesinin azalması ve motorun yeterince soğutulmasını engelleyebilmektedir.
Kaynak: