Motor Hava Filtresi: Tıkanırsa Ne Olur, Nasıl Temizlenir?

Motor hava filtresi içten yanmalı olan motorların havayı temizlenmiş olarak alabilmesi için gerekli olan bir aparattır. Bu filtre sayesinde motor yanma odasına giren tüm hava partiküllerden tamamen temizlenmiş olur. Yanma odasına alınan kir, polen ve toz süzülerek havanın temizlenmesini sağlar. Temiz hava yakıtla doğru oranda karışır ve bu da yanmanın daha verimli gerçekleşmesine imkan tanır.

Hava filtreleri araçlardaki en önemli aparatlar arasında yer alır. Bu filtre pamuk, kağıt ve sünger gibi malzemelerden üretilir. Zamanla da kirlenebilir ve kirlendiği zamanda temizlenmesi gerekir. Zaman zaman temizlenmesi mümkün olmayabilir. Aynı zamanda arıza da verebilir. Böyle durumlarda da motor hava filtresi değişimi gerekir.    

Motor Hava Filtresi Ne İşe Yarar?

Motor hava filtresi motor içerisine girecek olan havanın temizlenmesine yardımcı olur. Bu şekilde motor daha verimli ve güvenli bir şekilde çalışabilir. Hava filtresinin işlevleri arasında şunlar yer alır:

  • Hava filtresi motora giren havanın tozdan ve kirden temizlenmesini sağlar. Temiz havayı motora gönderme işlevini yerine getirir.
  • Bir diğer işlevi ise motor performansını artırmaktır. Temizlemiş olduğu hava yakıtla doğru oranda karışır ve bu şekilde motorun daha verimli çalışmasını sağlar. Motorun performansını arttıran filtre yakıt verimliliğini de iyileştirir.
  • Motorun korunmasında son derece önemli işlevlere sahiptir. Özellikle zararlı partiküllerin motora girmesini engeller ve motorun iç bileşenlerinin korunmasına yardımcı olur. Bu da motorun aşınmasını ve zarar görmesinin önüne geçer.
  • Hava filtresi tıkandığı takdirde veya kirlendiğinde motor daha fazla yakıt kullanmak zorunda kalabilir. Böylelikle temiz bir hava filtresi ve yakıt verimliliğini koruyarak yakıt tüketiminin daha az olmasını sağlar.

Tüm bu işlevleri sayesinde motorun korunmasında hava filtrelerinin oldukça önemli olduğu söylenebilir. Hem yakıt verimliliğini sağlarken hem de motor ömrünü uzatmaya yarar.

Motor Hava Filtresinin Tıkanması Sonuçları Nelerdir?

Motor hava filtresi tıkanması bir araç için oldukça ciddi sonuçlar ortaya çıkarır. Böyle durumlarda tıkanmış motor filtresinin ortaya çıkarabileceği birçok sonuçtan bahsetmek mümkün olur. En önemlileri ise şunlardır:

  • Tıkanan hava filtresi motora havanın yeterli miktarda gitmesine engel olur. Temiz hava girmesini engeller ve yanma odasındaki hava yakıt karışımında dengesizlik meydana getirir.
  • Yeterli hava almayan motor daha fazla yakıt tüketir. Bu da motorun yakıt tasarrufunun önüne geçer.
  • Motor çok zor çalışır. Aynı zamanda hiç çalışmayabilir. Aşırı derecede yıkanan hava filtresi motorun çalışmasını engelleyebilir. Bu durum daha çok soğuk havalarda kendini belli eder.
  • Yeterli olmayan hava girişi nedeniyle yanma süreci verimsizleşir. Bu da egzoz gazlarının artmasına ve zararlı emisyonların da çoğalmasına neden olur. Çevre kirliliği artış gösterir.
  • Tıkanan hava filtresi nedeniyle motor daha fazla güç kullanmak durumunda kalır. Bu da motorun aşırı derecede ısınmasına sebebiyet verir.
  • Yeterli bir şekilde hava almayan motor, yakıtın tam yanmamasına neden olur. Bu da karbon birikimi meydana getirebilir. Uzun vadede motor hasar görebilir.

Bu nedenler dikkate alındığında motorun hava filtresinin temiz olmasının son derece önemli olduğunu vurgulamak gerekir.

Polen Filtresi: Nedir, Ne Zaman Değişir?

Motor Hava Filtresi Temizliği Nasıl Yapılır?

Motor Hava Filtresi Temizliği Nasıl Yapılır
Motor Hava Filtresi Temizliği Nasıl Yapılır?

Motor hava filtresi temizliği nasıl yapılır sorusunun yanıtı tüm araç kullanıcıları tarafından bilinmesi gereken konulardan biridir. Motor hava filtresi aracın hem performansını hem de yakıt verimliliğini korumak için önem taşır. Gerekli malzemeler içerisinde kompresör son derece önemlidir. Yumuşak bir fırça ve sabunlu su gereken malzemeler arasındadır. Bununla birlikte temiz bez ve koruyucu eldivene de ihtiyaç duyulur. Aracın güvenli bir yere park edilmesi gerekir. Öncelikle motorun soğumasını beklemeli ve araç kapalı halde olmalıdır.

El frenini çekmeniz oldukça önemlidir. Daha sonra filtrenin yerini tespit etmeniz gerekir. Bu işlemi yaparken hava filtresi çıkarma işlemini düzgün bir şekilde gerçekleştirmelisiniz. Vidalarından veya klipslerinden hava filtresi kutusunu çıkarabilirsiniz. Çıkarma işleminden sonra filtrenin temizlenmesine başlayabilirsiniz. Eğer filtrede yırtık ya da büyük hasarlar var ise temizleme işlemi yapmak yerine yeni bir filtre ile değiştirmeniz gerekir.

Filtreye basınçlı bir şekilde hava üflemelisiniz. Kir ve tozu temizlemeye dikkat edin. Hava üfleyici kullanırken filtreye de zarar vermemelisiniz. Sabunu su ile temizlemek yapılabilecek bir diğer işlemdir. Filtreyi su içerisinde çitlemek ya da sıkmak doğru değildir. Bunun yerine temiz su ile durulayın ve tamamen kurumaya bırakın.

Kurumadan kesinlikle filtrenin yerine takılmamasına dikkat etmelisiniz. Hava filtresini yeniden takma işlemini yaparken filtreyi kutuya yerleştirmelisiniz. Hava filtresi kutusunu kapatarak klipslerini veya vidalarını tekrar sıkmalısınız. Bu işlemlerden sonra hava filtresinin düzgün bir şekilde yerleştirildiğinden ve kutunun sıkıca kapandığından emin olmalısınız.

Hava Filtresi Tıkalı İse Motor Nasıl Çalışır?

Hava filtresi tıkalı ise motor nasıl çalışır sorusuna birçok yönden yanıt vermek gerekir. Böyle durumlarda araçta hava akışı azalır. Motor yeterli oranda temiz hava alamaz. Motorun yanma odasına daha az hava girer. Yakıtın yanması için gerekli olan oksijen miktarı da azalmaktadır. Hava filtresi tıkanırsa hava ve yakıt karışımında daha fazla yakıt ve daha az hava olacağı için aracı olumsuz etkiler.

Zengin karışım nedeniyle motor tam kapasite ile çalışmasını engellemektedir. Bu şekilde motorda belirgin bir düşme ortaya çıkar. Araç hızlanmada daha da zorlanır. Genel olarak az güç üretimi gerçekleşir. Yakıt verimliliğinde düşme meydana gelir. Motor daha fazla yakıt tüketmektedir.

Bunlara ek olarak motor hava filtresi kirlenirse daha zor çalışır. Hatta bir süre sonra çalışamamasına neden olur. Tıkalı bir hava filtresi motorun rölanti devrini de etkilemektedir. Rölanti sorunları meydana gelir ve motor rölantideyken daha düzensiz bir şekilde çalışır.

Kaynak:

Emre Alkaç

Ben Emre Alkaç, İstanbul Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği mezunuyum. Otodestek.net'te, edindiğim teknik bilgileri ve pratik çözümleri sizlerle paylaşıyorum. Araçlarınızın performansını artırmak ve sorunları hızlıca çözmek için buradayım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu