Dizel Motora LPG Takılır Mı?

Dizel motora LPG takılır mı? gibi bir soru birçok dizel araç sahiplerinin aklına takılan detaylar arasındadır. Dizel motorlar hem yakıt tasarrufu hem de verimliliği nedeniyle tercih edilen bir motor türüdür.

Fakat son yıllarda LPG’nin daha çevre dostu olması sayesinde araç motorlarına LPG sistemi takılması son derece popüler uygulamalar arasında yer almaktadır. Dizel motorlarda LPG takılabilmesi de bundan dolayı merak edilen hususlar arasında bulunmaktadır.

Dizel Motora LPG Takılır Mı?

Bu soruya işlemin mümkün olduğu şekilde yanıt verilebilir. Fakat LPG fiziksel yapısı sayesinde LPG’nin doğrudan takılması kolay olmayabilir. Böyle durumlarda LPG için motorun hava emiş sistemine entegresi gerekir. Aynı zamanda motorun da yanma odasına hava ile birlikte karıştırılması gerekir.

Bu şekilde yapılan entegrasyona LPG solüsyonlu dizel ismi verilmektedir. Bu şekilde yapılan bir entegrasyon sistemi motor performansı üzerinde oldukça etkili olabilir. Aynı zamanda daha yüksek yakıt tasarrufu elde edilmesini sağlar. Bununla birlikte LPG solüsyonlu dizel, dizel yakıta göre çok daha az maliyetlidir.

Dizel Motora LPG Takılır Mı Takılırsa Ne Olur
Dizel Motora LPG Takılır Mı Takılırsa Ne Olur?

LPG solüsyonlu dizel kullanmanın kendine göre birtakım dezavantajları da olabilmektedir. Kullanıcılar bu detayları dikkate alarak bu işlemi yaptırmaları gerekir. Bu sistemler montaj ve bakımı konusunda daha yüksek maliyet ortaya çıkarabilirler. Aynı zamanda bu dizel sistemleri güvenlik açısından daha hassas bir yapıya sahiptir. Oldukça profesyonel montaj işlemi gerektirmektedir.

Hangi Araçlara LPG Takılır?

Dizel motorlar dışında diğer motor sistemlerine de LPG sistemi takılabilir. Bu açıdan bakıldığında hangi araçlara LPG takılır sorusunun yanıtı olarak farklı araç türleri ile vermek mümkün olur. Geleneksel benzin ve dizel araçlara LPG takılması özellikle yakıt maliyetlerini azaltma amacı taşımaktadır.

Bununla birlikte çok daha çevre dostu olduğu söylenebilir. Fakat LPG’li araçlar her ne kadar çevre dostu ve daha az maliyetli olsa da bu araçların kullanımında dikkat edilmesi gereken birtakım önemli faktörler söz konusu olur. Buna göre LPG takılabilecek araç kategorileri arasında şunlardan bahsetmek mümkün olur:

  • Benzinli Araçlarda LPG: Benzinli araçlar LPG takılabilen araçlardır. Genel olarak bu araçlara entegrasyon yapılabildiğini söylemek mümkün olur. Bu sisteme en uyumlu olacak şekilde bir modifiye çalışması yapılmaktadır. Bu modifikasyon esnasında aracın silindir başlığı ile enjektörler sisteme daha uygun hale getirilmektedir.
  • Dizel Araçlarda LPG: Dizel araçlara da LPG sistemi takılabilmektedir. Ancak bunun aracın LPG sistemine uygun bir hale getirilmesi gerekir. Aracın özellikleri dikkate alınarak bir çalışma yapılması önemlidir. Kullanım ömrü diğer araçlara göre daha kısa denilebilir.

Dizel Motora LPG Önerilir mi?

Dizel Motora LPG Önerilir mi
Dizel Motora LPG Önerilir mi?

Dizel motora LPG önerilir mi? sorusu karşısında farklı görüşlerle karşılaşmak mümkündür. Her ne kadar bu araçlara LPG sistemi entegre edilebiliyor olsa da genellikle önerilmeyen konular arasındadır. Hatta yasaklandığını da belirtmek gerekir.

Bu yasaklamanın birçok nedeni vardır. İlk olarak LPG çok düşük oktanlı araçlarda kullanılabilecek şekilde tasarlanmıştır. Dizel ise benzinli motorlara göre daha yüksek sıcaklık ve basınç sisteminde çalışmaktadır. Böyle durumlarda da LPG yüksek basınç ve sıcaklık kaldırabilecek kapasitede değildir. Bundan dolayı da önerilmediğini belirtmek gerekir.

Dizel motorlara LPG sistemi modifiye etmek diğer motor sistemlerine göre yaygın olmayan bir işlemdir. Aynı zamanda son derece karmaşık olduğunu da vurgulamak gerekir. Fakat teknik olarak mümkün olduğu söylenebilir. LPG dizel motorlarda şu açılardan dolayı önerilmemektedir:

  • LPG’nin yanma özellikleri dizel motorlara uygun olmadığı için önerilmez. Bunun nedeni LPH düşük oktanlıdır.
  • Bir diğer önemli neden ise dizel motorlara uygun olmayacak bir yoğunluğa sahiptir. Dizel yakıtlar LPG’ye göre çok daha yoğun bir kıvamdadır. Bu da daha az yakıtla daha uzun mesafe gitmenize yardımcı olur.
  • LPG’nin dizel motorlara entegre edilmesi halinde çok daha sık dolum yapmanız gerekebilir.
  • LPG dizel motorlara birtakım zararlar verebilir. Yüksek basınçta çalışan dizel motorlar çok daha hassas ve dayanıklı parçalara sahip olabilmektedirler. Bu da motor parçalarını aşındıracak durum yaratabilir.

Bu faktörler dikkate alındığında LPG’nin dizel araçların yapısı ile çok da uyumlu olmadığını görmek mümkün olur. Bu durumda profesyoneller de bu tarz uygulamaları araç sahiplerine önermemektedir. Motorun daha uzun ömürlü olması ve daha az bakım gerektirmesi için dizel motorların yalnızca dizel yakıtlar ile kullanılması gerekir.

LPG Filtresi: Tıkanırsa Ne Olur, Nasıl Anlaşılır?

Dizel Motorlarda LPG Avantajları ve Dezavantajları

Dizel motorlarda LPG kullanmak genel olarak çift yakıtlı sistemler olarak isimlendirilmektedir. Bu tarz sistemlerde motor hem LPG hem de dizel yakıt ile çalışabilir. LPG, motor içerisine hava ile birlikte gönderilir. Ancak dizel yakıtlar motordaki silindire direkt olarak püskürtülür. Bu şekilde ortaya çıkan karışım dizel yakıtın yanmasını da destekler ve motor hem dizel hem de LPG ile çalışma imkanı bulur.

Bu şekilde bir sistemin en önemli avantajı araçların daha yüksek yakıt tasarrufu elde etmesini sağlar. Dizel yakıta göre daha ucuz olan LPG yakıt maliyetleri azaltır. Aynı zamanda emisyonun azalmasında da son derece etkilidir. Dizel motorlarda LPG avantajı olarak en önemli fayda daha çevre dostu olmasıdır. Daha temiz bir yanma sağlayarak egzoz emisyonlarının azalmasında etkili olur.

LPG dizel motorlu araçlarda belirli dezavantajlar da çıkarır. Her şeyden önemlisi kurulum maliyetleri daha yüksektir. Benzinli motorlara göre daha yüksek maliyet ile projelendirilirler. Aynı zamanda teknik olarak çok karmaşıktır ve yüksek bir uzmanlık ister.

Bunlara ek olarak garanti kapsamında birtakım sorunlar meydana getirebilir. Araç üreticileri bu tarz entegrasyonları çok fazla desteklemez. Bu da ileride yaşanabilecek teknik bir arıza karşısında sorun yaşamanıza neden olabilir. Kısaca belirtmek gerekir ise dizel araçlarda LPG takılabilir, fakat bu durum birtakım sakıncalar ortaya çıkardığı için önerilmez.

Sıkça Sorulan Sorular

Dizel Motora Neden LPG Takılmaz?

Dizel motorlara LPG takılmamasının temel nedeni, bu iki yakıt türünün farklı çalışma prensiplerine dayanmasıdır. Dizel motorlar sıkıştırma ile ateşleme yaparken, LPG buji ile ateşlenir. Bu yapısal farklar, dizel motorların LPG ile uyumsuz olmasına neden olur. Ayrıca, dizel motorlarda LPG’nin verimli bir şekilde kullanılması mümkün olmadığından bu tür bir uygulama tercih edilmez.

LPG Taktırınca Araç Garantisi Bozulur Mu?

Araçlara LPG sistemi takıldığında genellikle üretici garantisi bozulur. Bunun nedeni, LPG montajının araçta yapılan bir modifikasyon olarak kabul edilmesidir. Üreticiler, fabrika çıkışlı olmayan bu tür değişikliklerin motor ve diğer bileşenler üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini düşündüklerinden, garanti kapsamını bu tür durumlarda genellikle iptal ederler. Ancak, bazı LPG sistemleri ve montajcıları kendi garanti paketlerini sunabilir.

Emre Alkaç

Ben Emre Alkaç, İstanbul Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği mezunuyum. Otodestek.net'te, edindiğim teknik bilgileri ve pratik çözümleri sizlerle paylaşıyorum. Araçlarınızın performansını artırmak ve sorunları hızlıca çözmek için buradayım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu